ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ACADEMY OF WINE AND VINE OF EPANOMI

Η φωτογραφία μου
ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΝΙΚΗ, Greece
α ΟΙΝΟ...λόγι@ ...διανέμονται δωρεάν... Τα κείμενα του περιοδικού μας , εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη . Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλονται στο περιοδικό δεν επιστρέφονται. Φυσικά επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο μέρος της έκδοσης ,χωρίς την άδεια του εκδότη αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Βασιλ. Κων/ντινου 13 - ΕΠΑΝΟΜΗ Τηλ.- fax 2392042149 Ε-mail: akademepanomi@yahoo.gr http://www.akademepanomi.blogspot.com/ Σύνταξη - Επιμελεια-Εντύπου Υποδοχή Υλης Ευαγ.Κύρκος Δημόσιες σχέσεις Διαφημιστικό τμήμα Χρήσ. Στύλος Συντακτική Ομάδα Χρήσ. Ερινέλης Σοφοκλ. Καραγκούνης Σταυρ. Λάτσιος Αθαν. Μπασδεκίδης Χρήσ.Στύλος Δημ. Χαλιάπας Δημόσιες Σχέσεις Δημ. Γεροβασιλείου Φωτογράφηση Χρησ.Ερινέλης

Το θαύμα της κοπριάς στ' αμπέλι.

Το Νοέμβριο είναι η ώρα να τaϊσουμε το αμπέλι μας.Πρέπει να αντικαταστήσουμε όλες τις ουσίες που του πήραμε τρυγώντας τα σταφύλια καθώς και αυτές που ξόδεψε το ίδιο για να κάνει κλαδιά,φύλλα και να παράγει ενέργεια,απαραίτητη για να ζήσει.Όταν το αμπέλι "πεινάσει" μας το "δείχνει" με τον δικό του τρόπο...Μάλιστα μας λέει ανάλογα με τα συμπτώματα και τι λογής φαγητό θέλει.Έτσι παρατηρώντας ο αμπελουργός όλο το χρόνο το αμπέλι του αποφασίζει αν χρειάζεται λίπασμα,πιο είδος και πόσο θα ρίξει,κάνοντας τη λεγόμενη βασική λίπανση.Παρατηρεί τις τροφοπενίες,όπως λέγονται,συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι,όταν αλλάζει το χρώμα των φύλλων η γίνονται καχεκτικοί οι βλαστοί και οι καρποί του αμπελιού.Την λίπανση την κάνουμε με τα βασικά λιπάσματα τον Νοέμβριο,για να μπορέσουν αυτά να διαλυτοποιηθούν και ναμπορέσει αργότερα το φυτό να τα απορροφήσει από το έδαφος και να τα αφομοιώσει.Υπάρχουν και άλλα λιπάσματα που τα ρίχνουμε την περίοδο της βλάστησης και είναι άμεσα αφομοιώσιμα από το αμπέλι,αλλά γι' αυτά θα μιλήσουμε την άνοιξη.Παλαιότερα για λίπασμα χρησιμοποιούσαν τις κοπριές των ζώων,γιατί δεν υπήρχαν άλλα λιπάσματα,αλλά και γιατί το επέτρεπε η αγροτική οικονομία του κάθε σπιτιού.Σε κάθε αγροτική οικογένεια εκτρέφονταν ζώα για το κρέας,το γάλα,το μαλί και έτσι η κοπριά που παράγονταν την έριχναν στις καλλιέργειες τους και φυσικά και στο αμπέλι.Σήμερα η χρήση των μηχανών και η αλλαγή στην εκτροφή των ζώων,στράφηκαν οι αμπελουργοί στη χρήση των βιομηχανοποιημένων χημικών λιπασμάτων.Η κοπριά πάντως μένει αναντικατάστατη γιατί περιέχει μια μεγάλη ποικιλίαιχνοστοιχείων και μακροστοιχείων απαραίτητα στη διατροφή των φυτών.Ακόμα βελτιώνει τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους,αυξάνει την οργανικήουσία και διεγείρει τα ωφέλιμα μικρόβια.Η κοπριά που θα πέσει στο αμπέλι πρέπει να είναι καλά χωνεμένη,δηλ.να μείνει για ένα χρόνο τουλάχιστον,γιατί αλλιώς θα μας δημιουργήσει προβλήματα.Χρειάζονται 2-3 τόνοι κάθε 4-5 χρόνια για κάθε στρέμμα ώστε το αμπέλι μας να είναι παραγωγικό.Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε κοπριά και ρίξουμε λίπασμα,θα πρέπει να περιέχει οργανική ουσία και στοιχεία που αργούν να διαλυθούν στο έδαφος και να έρθουν σε αφομοιώσιμη μορφή από το φυτό,όπως είναι ο φώσφορος και το θειικό κάλι.Ρίχνουμε,ανάλογα με τον τύπο του λιπάσματος 20-50 κιλά ανά στρέμμα στη μέση των γραμμών και το σκεπάζουμε σε βάθος 15-20 εκ.ώστε να απορροφηθεί μέχρι την εποχή που θα το χρειαστεί το αμπέλι μας.Κάπως έτσι θρέφει ο νοικοκύρης το αμπέλι του,σαν να είναι παιδί του,με την ίδια φροντίδα κι αγάπη που θρέφει και τα άλλα του παιδιά......