ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ACADEMY OF WINE AND VINE OF EPANOMI

Η φωτογραφία μου
ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΝΙΚΗ, Greece
α ΟΙΝΟ...λόγι@ ...διανέμονται δωρεάν... Τα κείμενα του περιοδικού μας , εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη . Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλονται στο περιοδικό δεν επιστρέφονται. Φυσικά επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο μέρος της έκδοσης ,χωρίς την άδεια του εκδότη αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Βασιλ. Κων/ντινου 13 - ΕΠΑΝΟΜΗ Τηλ.- fax 2392042149 Ε-mail: akademepanomi@yahoo.gr http://www.akademepanomi.blogspot.com/ Σύνταξη - Επιμελεια-Εντύπου Υποδοχή Υλης Ευαγ.Κύρκος Δημόσιες σχέσεις Διαφημιστικό τμήμα Χρήσ. Στύλος Συντακτική Ομάδα Χρήσ. Ερινέλης Σοφοκλ. Καραγκούνης Σταυρ. Λάτσιος Αθαν. Μπασδεκίδης Χρήσ.Στύλος Δημ. Χαλιάπας Δημόσιες Σχέσεις Δημ. Γεροβασιλείου Φωτογράφηση Χρησ.Ερινέλης
Η ρητινοσυλλογή στην Ελλάδα

Το συστατικό που προστίθεται στο κρασί για να γίνει ρετσίνα είναι η ρητίνη των πεύκων. Μέχρι την δεκαετία του 70 το επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη , η ρετσινιάρη όπως τον έλεγαν συνήθως το εξασκούσαν αρκετοί έλληνες σαν συμπληρωματική απασχόληση. Η ρητίνευση των πεύκων, δηλαδή η συλλογή της ρητίνης από τον κορμό τους είναι μια εξειδικευμένη και επίπονη εργασία. Η περίοδος της ρητινοσυλλογής ξεκινάει τον Απρίλιο και λήγει τον Οκτώβριο. Σ' αυτό το διάστημα κυκλοφορεί ο χυμός μέσα στον κορμό και με τη ζέστη γίνεται πιο ρευστός λόγω της πληγής που του προκαλεί με την πελέκηση ο ρητινοσυλλέκτης. Στην Ελλάδα φύονται δυο ποικιλίες πεύκου,η Τραχεία και η Χαλέπιος.Και οι δύο ποικιλίες δίνουν αρκετές ποσότητες ρητίνης ,η Χαλέπιος όμως είναι η ιδανικότερη και ίσως η πιο κατάλληλη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ρετσίνα είναι μόνο ελληνικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: