Η ρητινοσυλλογή στην Ελλάδα
Το συστατικό που προστίθεται στο κρασί για να γίνει ρετσίνα είναι η ρητίνη των πεύκων. Μέχρι την δεκαετία του 70 το επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη , η ρετσινιάρη όπως τον έλεγαν συνήθως το εξασκούσαν αρκετοί έλληνες σαν συμπληρωματική απασχόληση. Η ρητίνευση των πεύκων, δηλαδή η συλλογή της ρητίνης από τον κορμό τους είναι μια εξειδικευμένη και επίπονη εργασία. Η περίοδος της ρητινοσυλλογής ξεκινάει τον Απρίλιο και λήγει τον Οκτώβριο. Σ' αυτό το διάστημα κυκλοφορεί ο χυμός μέσα στον κορμό και με τη ζέστη γίνεται πιο ρευστός λόγω της πληγής που του προκαλεί με την πελέκηση ο ρητινοσυλλέκτης. Στην Ελλάδα φύονται δυο ποικιλίες πεύκου,η Τραχεία και η Χαλέπιος.Και οι δύο ποικιλίες δίνουν αρκετές ποσότητες ρητίνης ,η Χαλέπιος όμως είναι η ιδανικότερη και ίσως η πιο κατάλληλη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ρετσίνα είναι μόνο ελληνικό προϊόν.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ACADEMY OF WINE AND VINE OF EPANOMI
- ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ACADEMY OF WINE AND VINE OF EPANOMI
- ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΝΙΚΗ, Greece
- α ΟΙΝΟ...λόγι@ ...διανέμονται δωρεάν... Τα κείμενα του περιοδικού μας , εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη . Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλονται στο περιοδικό δεν επιστρέφονται. Φυσικά επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο μέρος της έκδοσης ,χωρίς την άδεια του εκδότη αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Βασιλ. Κων/ντινου 13 - ΕΠΑΝΟΜΗ Τηλ.- fax 2392042149 Ε-mail: akademepanomi@yahoo.gr http://www.akademepanomi.blogspot.com/ Σύνταξη - Επιμελεια-Εντύπου Υποδοχή Υλης Ευαγ.Κύρκος Δημόσιες σχέσεις Διαφημιστικό τμήμα Χρήσ. Στύλος Συντακτική Ομάδα Χρήσ. Ερινέλης Σοφοκλ. Καραγκούνης Σταυρ. Λάτσιος Αθαν. Μπασδεκίδης Χρήσ.Στύλος Δημ. Χαλιάπας Δημόσιες Σχέσεις Δημ. Γεροβασιλείου Φωτογράφηση Χρησ.Ερινέλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου