ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ACADEMY OF WINE AND VINE OF EPANOMI

Η φωτογραφία μου
ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΝΙΚΗ, Greece
α ΟΙΝΟ...λόγι@ ...διανέμονται δωρεάν... Τα κείμενα του περιοδικού μας , εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη . Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλονται στο περιοδικό δεν επιστρέφονται. Φυσικά επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο μέρος της έκδοσης ,χωρίς την άδεια του εκδότη αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Βασιλ. Κων/ντινου 13 - ΕΠΑΝΟΜΗ Τηλ.- fax 2392042149 Ε-mail: akademepanomi@yahoo.gr http://www.akademepanomi.blogspot.com/ Σύνταξη - Επιμελεια-Εντύπου Υποδοχή Υλης Ευαγ.Κύρκος Δημόσιες σχέσεις Διαφημιστικό τμήμα Χρήσ. Στύλος Συντακτική Ομάδα Χρήσ. Ερινέλης Σοφοκλ. Καραγκούνης Σταυρ. Λάτσιος Αθαν. Μπασδεκίδης Χρήσ.Στύλος Δημ. Χαλιάπας Δημόσιες Σχέσεις Δημ. Γεροβασιλείου Φωτογράφηση Χρησ.Ερινέλης

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ.

Οι Ασθένειες του ξύλου οφείλονται σε σύμπλοκο μυκήτων με χαρακτηριστικά συμπτώματα, εμφανίζονται σε νεαρά και ηλικιωμένα πρέμνα και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν την ξήρανσή τους.
Οι κυριότερες ασθένειες ξύλου που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή μας είναι:
ΙΣΚΑ: Συμπτώματα: Η ασθένεια προκαλεί σταδιακή ή απότομη ξήρανση του πρέμνου και των βραχιόνων κατά τη θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Στα φύλλα της βάσης των βλαστών δημιουργούνται αποχρωματισμοί μεταξύ των νευρώσεων και ξηράνσεις στην περιφέρεια. Σε εγκάρσια τομή το προσβεβλημένο ξύλο εμφανίζεται κιτρινόλευκο, με υφή σπογγώδη και μαλακή.
ΦΩΜΟΨΗ: Συμπτώματα: Οι βλαστοί στενεύουν στη βάση τους και ο φλοιός παρουσιάζει νεκρώσεις και σχισμές κυρίως στα δύο ή τρία πρώτα μεσογονάτια διαστήματα. Επάνω στους προσβεβλημένους βλαστούς που παίρνουν χρώμα άσπρο εμφανίζονται μικρά μαύρα στίγματα που είναι οι καρποφορίες του μύκητα. Η ασθένεια μέχρι στιγμής διαπιστώνεται σε περιορισμένη έκταση.
ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ: Συμπτώματα: Εμφανίζονται πιο έντονα την άνοιξη και είναι: -Καθυστερημένη και καχεκτική βλάστηση των πρέμνων. -Οι βλαστοί έχουν κοντά μεσογονάτια, τα φύλλα είναι μικρά, κατσαρά, με περιφερειακές νεκρώσεις. -Τα προσβεβλημένα πρέμνα παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους βραχίονες και κεφαλές ξερές. Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των ασθενειών ξύλου: -Καθυστέρηση του κλαδέματος όσο πιο αργά γίνεται, κοντά στο φούσκωμα των ματιών και εφαρμογή του με ξηρό καιρό. -Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων ή ύποπτων τμημάτων των πρέμνων. -Περιορισμός των μεγάλων τομών κλαδέματος. -Κλάδεμα πρώτα των υγιών πρέμνων και στη συνέχεια των ύποπτων ή προσβεβλημένων και στο ενδιάμεσο απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα, διάλυμα φορμόλης ή λυζόλης 5%. -Επανεγκατάσταση των προσβεβλημένων πρέμνων με λαίμαργους βλαστούς, από τους οποίους θα αφαιρεθούν πρώτα όλα τα νεκρά τμήματα και θα απολυμανθούν οι τομές. -Επισήμανση την καλοκαιρινή περίοδο των πρέμνων που παρουσιάζουν συμπτώματα για να ξεριζωθούν ή να κλαδευτούν χωριστά το χειμώνα. Φάρμακα: Συνιστάται να αποφεύγονται τα κλαδέματα στις περιόδους που επικρατούν παγετοί.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ Για την καταπολέμηση της Ίσκας και της Ευτυπίωσης δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα. Για τη Φώμοψη είναι τα εξής: 1. Αζοξυστρομπίν + Φολπέτ 2. Μανκοζέμπ 3. Μεταλαξύλ+ Φολπέτ 4. Μετιράμ 5. Ντιθειανόν 6. Συμοξανίλ + Μανέμπ 7. Φολπέτ 8. Φολπέτ + Οξυχλωριούχος χαλκός 9. Φοσετύλ ΑΛ + Φολπέτ
Κλάδεμα καλείται η οποιαδήποτε αφαίρεση ζωντανών τμημάτων ενός φυτού. Υπάρχουν τα θερινά κλαδέματα και τα χειμερινά .Τα κλαδέματα που γίνονται κάθε χρόνο και έχουν σκοπό την ρύθμιση της παραγωγής λέγονται κλαδέματα καρποφορίας.
ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ
Το κλά.δεμα της αμπέλου γίνεται, κατά κανόνα, κάθε έτος και απαιτεί ο κλαδευτής πέρα από τη δεξιοτεχνία, να σκέφτεται και να κρίνει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του.