ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ACADEMY OF WINE AND VINE OF EPANOMI

Η φωτογραφία μου
ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΝΙΚΗ, Greece
α ΟΙΝΟ...λόγι@ ...διανέμονται δωρεάν... Τα κείμενα του περιοδικού μας , εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη . Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλονται στο περιοδικό δεν επιστρέφονται. Φυσικά επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η μετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο μέρος της έκδοσης ,χωρίς την άδεια του εκδότη αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Βασιλ. Κων/ντινου 13 - ΕΠΑΝΟΜΗ Τηλ.- fax 2392042149 Ε-mail: akademepanomi@yahoo.gr http://www.akademepanomi.blogspot.com/ Σύνταξη - Επιμελεια-Εντύπου Υποδοχή Υλης Ευαγ.Κύρκος Δημόσιες σχέσεις Διαφημιστικό τμήμα Χρήσ. Στύλος Συντακτική Ομάδα Χρήσ. Ερινέλης Σοφοκλ. Καραγκούνης Σταυρ. Λάτσιος Αθαν. Μπασδεκίδης Χρήσ.Στύλος Δημ. Χαλιάπας Δημόσιες Σχέσεις Δημ. Γεροβασιλείου Φωτογράφηση Χρησ.Ερινέλης

Aσθενειες του ξύλου

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου του αμπελιού απαραίτητη είναι η λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται με σκοπό τη μείωση στο ελάχιστο δυνατό, του ποσοτικού δυναμικού του μολύσματος που προσβάλει το ξύλο του αμπελιού. Προληπτικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται: √ Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν αργότερα, στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης και πάντα με στεγνό καιρό. √ Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά πρέμνα ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία. √ Τα ψαλίδια κλάδου απολυμαίνονται σε διάλυμα φορμόλης 2%.√ Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές. √ Να αφαιρούνται και να καίγονται τα προσβεβλημένα πρέμνα ή τμήματά τους, καθώς και οι προσβεβλημένες κληματίδες. √ Να μη γίνεται λήψη εμβολίων ή μοσχευμάτων από άρρωστα πρέμνα.
Βλαστικά στάδια αμπελιού

ΑΜΠΕΛΙ ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ ΙΣΚΑ ΦΩΜΟΨΗ

Την στιγμή του κλαδέματος τα μέτρα ενάντια στις ασθενειών του ξύλου είναι κοινά για την Ευτυπίωση την Ίσκα και την Φώμοψη.

1. Πρέπει να αφαιρούνται με το κλάδεμα οι κεφαλές και κληματίδες που παρουσιάζουν λευκό χρώμα και μικρά μαύρα στίγματα (Φώμοψη) και οι βραχίονες ή τα τμήματα αυτών που έχουν προσβληθεί από Ευτυπίωση ή Ίσκα γιατί αποτελούν πηγές μόλυνσης. Αυτή η παρέμβαση γίνετε μετά από την επισήμανση των συμπτωμάτων που παρατηρούνται κατά την περασμένη βλαστική περίοδο: Την Άνοιξη σημαίνουμε τα πρέμνα που παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση (Ευτυπίωση) και το καλοκαίρι εκείνα που παρουσιάζουν μεσονεύρια χλώρωση (Ίσκα) καστανές κηλίδες στη βάση των κληματίδων (Φώμοψη) ώστε να κλαδευτούν με προσοχή.

2. Το κλάδεμα να καθυστερεί όσο το δυνατόν και να γίνεται προς το τέλος του χειμώνα-αρχές άνοιξης, σε μέρες χωρίς βροχή, άνεμο και παγετό. Να κλαδεύονται πρώτα τα υγιή πρέμνα και στο τέλος τα ασθενή. Να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι μεγάλες τομές κλαδέματος. Ενδιάμεσα να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος .

3. Ο ανασχηματισμός των πρέμνων με συμπτώματα μπορεί να γίνει με τομή στο υγιές ξύλο, κάτω από την μόλυνση εκεί που υπάρχει ή ελπίζουμε να εκπτυχθεί κάποιος λαίμαργος. Πρέπει να αφαιρούμε τμήματα του προσβεβλημένου βραχίονα προς τον κορμό μέχρι που να μην παρουσιάζετε πλέον σάπισμα είτε με μορφή σκληρού καστανού ξύλου (Ευτυπίωση) είτε με μορφή εύθρυπτου ξανθού ξύλου (Ίσκα).

4. Ξεριζώστε και κάψτε τα ξερά πρέμνα, καθώς και αυτά που είναι πολύ προσβεβλημένα και δεν γίνεται να ανασχηματιστούν από λαίμαργους. Καταστρέψτε με φωτιά τα υπολείμματα του κλαδέματος ηλικίας πάνω από 2 έτη (κούτσουρα).

5. Αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά όταν είναι συλλογικά. Κάθε αμπελουργός πρέπει να παρακινήσει τους κοντινούς αμπελουργούς που αμελούν.